Preotul reformat, Andras Peter, are circa 30 de procese pentru trei hectare de pământ.
Preotul Andras Peter de la Biserica Reformată Bistriţa se judecă cu circa 30 de familii din comuna Uriu care, spune el, au dobândit ilegal titluri de proprietate pentru diverse suprafeţe de terenuri ce au aparţinut familiei sale. Preotul a cerut instanţei să le anuleze şi să oblige Comisia locală de fond funciar să-l pună în posesie pe el cu tot pământul ce i se cuvine. El a reuşit să câştige toate procesele la instanţa de fond, în cazul de faţă Judecătoria Beclean, dar cei care le-au pierdut şi Primăria Uriu au făcut recurs la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
Primarul comunei Uriu, Petru Şerban, a declarat că familia preotului reformat a deţinut pe teritoriul comunei circa 15 hectare de teren, atât din partea tatălui, cât şi a mamei. Aceasta din urmă este descendenta familiei Mathe, una dintre cele mai bogate din judeţ după familia grofului maghiar Bethlen, proprietarul unor conace.
Complicaţii juridice
„În baza Legii 18, părintele Andras a primit 10 hectare de teren, atât cât prevedea legea. Comisia locală de fond funciar a împărţit restul pământului care a aparţinut familiei sale altor cetăţeni. Ulterior a apărut Legea 1/2000 şi părintele i-a dat pe oameni în judecată şi a cerut anularea titlurilor. Dânsul nu a dorit să accepte terenul pe care noi, comuna, i l-am fi putut pune la dispoziţie, ci a dorit să i se restituie terenul pe vechiul lui amplasament. Din păcate, în ce priveşte terenul intravilan, pe o suprafaţă revendicată de preot o familie şi-a construit o casă. Instanţa din Beclean a decis anularea titlului şi în acest caz", a declarat primarul comunei Uriu, Petru Şerban.
Edilul a adăugat că cele circa 30 de familii din comună nu au nici o vină că în România legile proprietăţii au fost atât de confuze şi că acesta este motivul pentru care atât pe