Florenţa, un oraş istoric, ridicat încă de pe vremea romanilor, e tânăr şi frumos ca „David“.Trupul cioplit în marmură de Michelangelo, alături de alte opere sculpturale, transformă într-adevăr Florenţa în „Atena Italiei“.
La Florenţa am ajuns întâmplător, după ce am ratat o excursie pe riviera italiană din cauza condiţiilor meteo nepotrivite. Visam la câteva ore de plajă la Sanremo, un nume cu rezonanţă muzicală, dar Italia era sub cod de precipitaţii, aşa că a trebuit să ne reorientăm.
Am pus degetul pe hartă şi, împreună cu colega de sejur, am hotărât: mergem la Firenze! Ştiam că ne îndreptăm către una dintre cele mai râvnite destinaţii din lume şi aveam la dispoziţie doar două zile pentru a admira ceea ce auzisem că ar fi „oraşul-muzeu".
Ce poţi face contracronometru acolo unde şi-au lăsat amprenta Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dante sau Machiavelli? Aş putea, cu certitudine, spune ce nu poţi face: să respiri, pentru că, odată ajuns în Florenţa, ţi se taie răsuflarea.
Oraşul, vechi de când romanii, e tânăr şi frumos ca David. Celebra sculptură este peste tot: în vitrinele magazinelor de suvenire, în restaurante, pe tricouri, pe pantaloni, pe bomboane, pe buzele miilor de turişti. Printre suvenirele florentine, lui David reuşeşte să-i facă o mare concurenţă Pinocchio, capitala Toscanei fiind şi locul de naştere a lui Carlo Collodi, cel care a creat celebra păpuşă din lemn.
Sculptura eclipsează totul
Am pornit, printre străduţele înguste, în căutarea lui David, după ce îi văzusem replica în Piazza della Signora, acolo unde odată era amplasată sculptura veritabilă. Aceasta se află acum la Galleria dell'Accademia. La galerie am plătit zece euro pentru acces în muzeu şi am pătruns într-o încăpere, unde, la început, am admirat picturile lui Sandro Botticelli şi Filippino Lippi.
Când am intrat