Imigranţi se întorc acasă, dar nu reuşesc să facă faţă. Românii par să se descurce mai bine în "Cizmă"
Au plecat în Italia, au muncit din greu ca să-şi încropească un trai mai bun în România, s-au întors acasă, iar acum... iau din nou drumul "Cizmei". Sunt imigranţii români, aflaţi într-un du-te vino între cele două ţări. Cotidianul La Repubblica îi numeşte "imigranţii pendulari". Pleacă din Italia, dar după ce stau o vreme în România îşi dau seama că, financiar, tot printre străini le era mai bine. Aşa că se întorc la italieni.
Ani întregi, Mihai a muncit din greu pe şantierele de construcţii din Italia. În urmă cu un an şi jumătate a decis că e timpul să se întoarcă în România. Adio, şantier, adio, viaţă de imigrant, departe de familie! Se întorcea în România cu capul sus şi cu bani ca să-şi deschidă o afacere cu anvelope. Socoteala din Italia nu s-a potrivit însă cu cea din România aflată în criză economică. Afacerea n-a mers, banii s-au dus. Soluţia? Înapoi în Italia! De câteva luni, Mihai e din nou pe schele la Milano.
Experienţa lui Mihai e o încercare de întoarcere acasă eşuată, scrie La Repubblica. Şi nu e un caz izolat în România anului 2010. Imigranţi care se întorc acasă, dar nu reuşesc să se descurce. Rezultatul? Un nou flux de români pleacă spre Italia. Un continuu "du-te vino" la frontierele italiene.
Că românii par încă să se descurce mai bine în Italia o demonstrează nu numai faptul că au ajuns să fie cea mai mare comunitate de străini din Peninsulă (1.126.000 de persoane la începutul acestui an), dar, în proporţie de 89%, au un serviciu. Mai mult decât atât, dacă în iunie 2009 firmele cu patron român erau 28.000, în mai 2010 numărul lor a ajuns la 48.000.
În medie, potrivit înregistrărilor oficiale, românii trimit în ţară câte 1.200 euro pe an de persoană. "Sunt multe cazuri de persoa