Comisia Europeană evaluează în prezent cazul garanţiei de stat în favoarea companiei "Oltchim", după ce decizia cu privire la lansarea anchetei a fost luată în 19 noiembrie 2009, relevă o analiză a CE privind măsurile luate de statele membre ca răspuns la criza economică şi financiară.
Cazul "Oltchim" este singurul din analiza Executivului CE inclus în categoria "Cazuri aflate în prezent sub procedura de investigaţie oficială - cazuri vizate de Cadrul temporar (investigaţie aprofundată potrivit regulilor din Tratatul UE despre ajutorul de stat)", anunţă Agerpres.
Comisia Europeană a lansat, la 19 noiembrie anul trecut, o procedură oficială de investigaţie, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la o garanţie de stat în valoare de 49,6 milioane de euro în favoarea "Oltchim", una dintre cele mai mari întreprinderi de produse chimice din România.
În motivarea deciziei, Comisia a notat că are îndoieli referitoare la conformitatea garanţiei de stat, care urmează a fi emisă în cadrul unei scheme de ajutor existente, aprobată de către Comisie pe data de 5 iunie 2009, cu dispoziţiile Cadrului temporar pentru măsurile de ajutor de stat destinate economiei în perioada crizei, aşa cum a fost modificat pe data de 25 februarie 2009. CE dorea să verifice dacă "Oltchim" se afla deja în dificultate înainte de actuala criză financiară şi economică (situaţie în care nu ar mai fi eligibilă pentru ajutorul acordat în temeiul Cadrului temporar). Deschiderea unei anchete aprofundate oferă părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii privind măsura în cauză.
În urma difuzării anunţului public privind intenţia de a acorda întreprinderii de produse chimice "Oltchim" o garanţie în temeiul "Cadrului temporar", Comisia a primit o plângere care punea sub semnul întrebării compatibilitatea garanţiei cu criter