Fructele de mare au început să îşi facă timid apariţia şi în meniurile restaurantelor de la noi din ţară, aceste delicatese cucerind din ce în ce mai mulţi adepţi şi printre români.
Este bine ştiut faptul că fructele de mare sunt deosebit de apreciate, mai ales de locuitorii din ţările cu ieşire la mare sau la ocean. În plus, acestea sunt bogate în vitamine, calciu şi minerale, asigurând energia de care are nevoie corpul nostru şi fiind o variantă mai mult decât recomandată la mâncărurile din restaurantele fast-food. Ca să nu mai menţionăm faptul că fructele de mare proaspete reprezintă o sursă excelentă de proteine, minerale şi de vitamine, cel mai cunoscut fiind complexul vitaminic B. Nu trebuie omis nici faptul că mâncărurile cu fructe de mare ajută să ne menţinem silueta, iar pe termen lung previn apariţia unor afecţiuni cardiace.
O dietă sănătoasă
Studiile au demonstrat că dieta cu fructele de mare asigură un mod de viaţă sănătos, ştiut fiind faptul că proteinele conţinute sunt mult mai uşor absorbite de organism. De altfel, în general, fructele de mare sunt printre cele mai echilibrate alimente, fiind recomandate pentru persoanele de toate vârstele, dat fiind şi conţinutul lor scăzut în grăsimi, colesterol şi sodiu. Fructele de mare sunt indicate pentru persoanele cu afecţiuni cardiace sau cu probleme de menţinere a greutăţii, datorită aportului echilibrat de grăsimi, proteine şi carbohidraţi.
Cum alegem fructele de mare?
Termenul generic de fructe de mare reuneşte vieţuitoare marine precum crustaceele (crabi, raci, creveţi, homari), moluştele (stridii, caracatiţe, melci, calamari), algele, echinodermele (castraveţii şi aricii de mare). Anumite scoici şi crabi sunt crescuţi în ferme acvatice, dar majoritatea fructelor de mare sunt pescuite, fiind 100% naturale. În ţările unde pescuitul este o tradiţie,