Leul şi-a continuat şi astăzi deprecierea în raport cu euro, cursul de schimb atingând un nou maxim istoric, de 4,3523 lei/euro, pe fondul incertitudinilor de pe piaţa românească, în contextul amânării unui răspuns de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), şi al climatului extern.
Euro s-a scumpit cu 2,66 bani faţă de referinţa precedentă, când cotaţia Băncii Naţionale a României a fost de 4,3257 lei/euro.
Pe piaţa interbancară, euro a urcat astăzi peste pragul de 3,9 lei, dar a revenit ulterior sub acest nivel pe fondul ordinelor de vânzare de valută ale investitorilor străini.
Cum au ajutat străinii leul românesc?
Deprecierea semnificativă a leului (cu peste 2% în ultimele două şedinţe de tranzacţionare), începută de vineri, are la bază sentimentul negativ privindperspectiva economiei româneşti având la bază majorarea TVA de la 19% la 24% şi incertitudinile legate de acordul cu FMI, după ce vineri CurteaConstituţională a declarat neconstituţionale reducerea pensiilor cu 15%.
Românii au cumpărat chiar de cinci ori mai mult euro decât într-o zi obişnuită
Mai mult, FMI a amânat şedinţa de ieri de la Bucureşti în urma căreia trebuie să dea un răspuns referitor la virarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de850 de milioane de euro. Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) va discuta vineri revizuirea acordului cu România, pentru a vira cea de-a cincea tranşă din împrumut, a declarat astăzi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Iniţial, el spusese că banii de la Fond vor fi viraţi joi sau vineri. Ministrul Finanţelor a adăugat că o misiune a FMI se va afla la Bucureşti în perioada 20 - 23 iulie, iar rectificarea bugetară va fi efectuată dupădiscuţiile cu experţii instituţiei financiare internaţionale.
Pe cine afecteaza scumpirea euro
Băncile comerciale vând euro la 4,42-4,44 lei şi cumpără la 4,29-4,