Bun, deci prin pronunţarea Curţii Constituţionale s-a respins soluţia adultă, care priveşte realitatea în faţă, o asumă şi ia o decizie cu efecte neplăcute, dar previzibile. Sursa: EVZ
S-a preferat soluţia domnu’ Goe - mamiţo, de ce nu vine trenul? eu vreau să vie - de copil răsfăţat, care cerşeşte să fie minţit frumos, ca să poată acuza după aceea că a fost minţit.
Nu s-au tăiat pensiile, deşi evident nu avem cu ce le plăti, deci vom da drumul la vale indicatorilor macro (inflaţie, curs valutar) ca să se aşeze ei undeva, într-un punct pe care piaţa îl găseşte sustenabil. Deja ieri s-au redus pensiile cu 1% prin scăderea leului faţă de euro; au mai rămas 14% până la ţinta propusă de guvern. Finalmente vom avea acelaşi rezultat - diminuarea pensiei în termeni reali - dar în plus şi nişte efecte colaterale incontrolabile.
Hai deci să încercăm să vedem care ar putea fi aceste efecte; cu alte cuvinte, cine pierde net din mărirea TVA. Vreau să spun, de-adevăratelea, nu faptul că unii de prin partide, lobby- uri şi kommentariat pierd un cal de bătaie (reducerea generală a pensiilor) şi trebuie să întoarcă frontul şi să înjure cu acelaşi aplomb în direcţie opusă (mărirea impozitelor din care să plătim acele pensii).
Sunt flexibili intelectual, au mai făcut-o. Evident, cel mai loviţi sunt bugetarii cu lefuri fixe, tăiate la 75%, care acum vor trebui să suporte şi impactul măririi TVA. Uite aşa, cu foarfeca reduceri- impozite, se bărbieresc la loc salariile publice până la nivelul lui 2005, înainte de marea orgie în cheltuieli care a urmat.
Aproape că ai putea să faci profilul standard al perdantului: bugetar mărunt sau mijlociu, fără alt venit consistent în afară de salariu, cu proasta inspiraţie anii trecuţi să-şi ia un credit în valută. N-aş vrea să fiu în pielea sa. Dar măcar pe umărul său se îndeasă să plângă toa