Motorul de căutare Google propune un logo special pentru ziua de 29 iunie. La 1900, în această zi se năştea celebrul scriitor francez Antoine de Saint-Exupéry.
"Micul Prinţ", povestirea publicată de Antoine de Saint-Exupéry în 1943, este una dintre cele mai populare cărţi din toate timpurile. Povestirea a fost tradusă în 110 limbi, printre care şi română.
Deşi "Micul Prinţ" a fost opera care i-a adus celebritatea internaţională, Antoine de Saint-Exupéry s-a remarcat şi ca romancier, eseist şi reporter. Romanele sale, în care filosofia umanistă este lesne de remarcat, redau şi analizează experienţele de aviator ale lui Antoine de Saint-Exupéry.
Micul Prinţ, povestirea umanistă a lui Antoine de Saint-Exupéry
Filosofia umanistă este evidentă şi în "Micul Prinţ". Astfel, deviza povestirii este: "Numai cu inima poţi vedea bine, lucrurile esenţiale rămân ascunse ochilor". În plus, eroul, un mic locuitor al unei planete micuţe, porneşte în căutarea sensului vieţii. În acest drum, realizează că secretul fericirii este "să te gândeşti că undeva, printre milioane de stele, este fiinţa iubită".
Antoine de Saint-Exupéry a fost pilot al unei companii particulare în 1926. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, el se înrolează în aviaţia militară franceză. După armistiţiul din 1940, ia drumul Statelor Unite, de unde avea să plece în 1942, pentru a participa, din anul următor, la misiuni în Africa, Sardinia şi Corsica. Antoine de Saint-Exupéry fost dat dispărut la 44 de ani, la 31 iulie 1944, când avionul său a fost doborât deasupra Mediteranei.
Cum te-a influenţat povestirea Micul Prinţ?
Povestirea "Micul Prinţ", de Antoine de Saint-Exupéry, lecturată de Florian Pittiş: