Democrat-liberalul Theodor Stolojan a susţinut, într-o declaraţie acordată Agerpres, că deprecierea leului în raport cu moneda europeană este efectul îngrijorării privind măsurile de austeritate luate de Executiv şi vizează inclusiv capacitatea României de a accesa fondurile FMI şi CE şi de a gestiona deficitul bugetar şi de cont curent."Scăderea cursului leu-euro este efectul unei anumite îngrijorări pe piaţa valutară vizavi de măsurile de austeritate pe care Guvernul le i
Democrat-liberalul Theodor Stolojan a susţinut, într-o declaraţie acordată Agerpres, că deprecierea leului în raport cu moneda europeană este efectul îngrijorării privind măsurile de austeritate luate de Executiv şi vizează inclusiv capacitatea României de a accesa fondurile FMI şi CE şi de a gestiona deficitul bugetar şi de cont curent.
"Scăderea cursului leu-euro este efectul unei anumite îngrijorări pe piaţa valutară vizavi de măsurile de austeritate pe care Guvernul le ia, respectiv cea privind reducerea pensiilor, declarată neconstituţională, şi o propunere de majorare a TVA, care încă nu este legiferată", a comentat Stolojan.
Democrat-liberalul consideră că există o anumită incertitudine percepută de piaţa valutară, în special de speculatori, şi care se manifestă în deprecierea leului, însă crede că 'lucrurile se vor calma' în momentul în care politicile guvernamentale de austeritate încep să fie aplicate.
"Nervozitatea, ca să spunem aşa, de pe piaţa valutară este dacă România este capabilă să acceseze în continuare aceşti bani de la FMI şi CE. Ea se va risipi în momentul în care România are măsurile de austeritate aprobate şi trece la aplicarea lor. Deocamdată noi nu avem aceste măsuri aprobate legal în România. Este o îngrijorare vizavi de capacitatea României de a gestiona aceste probleme de deficit bugetar, de cont curent ş.a.m.d.", a sp