Fondul Monetar International ar trebui sa discute despre situatia Romaniei in cadrul sedintei de pe 2 iulie, urmand a lua o decizie asupra deblocarii transei din imprumut. Insa cat de importanti sunt acesti bani pentru tara noastra si cum ar putea ei afecta economia?
Suma de 850 de milioane de euro va intra in rezervele Bancii Nationale a Romaniei si nu poate fi utilizata pentru plata pensiilor si salariilor. In schimb, de intrarea acestor bani depinde deblocarea banilor din partea Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, care pot fi folositi in acest scop.
"In opinia mea, vom ajunge la o intelegere cu Fondul Monetar International. Exista un risc sa nu intre in bord la inceputul lui iulie si se vorbea de faptul ca transa va veni in septembrie, octombrie. Chiar daca o amanare ar avea loc, daca ajungem la o intelegere cu fondul, lucrurile sunt in ordine, pentru ca, oricum, aceasta transa nu era pentru finantarea deficitului. Ea se ducea direct in visteria Bancii Nationale. Drept este, insa, ca de aceasta transa depinde disponibilizarea sumelor de la Comisia Europeana si de la Banca Mondiala, care pot fi folosite in executia bugetara", a explicat, pentru Ziare.com, analistul economic Daniel Daianu.
Potrivit spuselor sale, trebuie facuta o diferentiere clara intre intarzierea transei din motive tehnice si neprimirea banilor din cauza unor neintelegeri intre Romania si FMI.
"Exista, in acest moment, negocierile dintre Guvern si FMI si cred ca masurile adoptate de Guvern, care sunt atat de serioase, nu au cum sa duca la deraierea programului. Este vorba de o intarziere a programului", a spus, pentru Ziare.com, Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei.
Astfel, in cazul in care este doar o intarziere de ordin tehnic, dupa cum a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu,