Poziţia CCIR faţă de modificările aduse de legislaţia fiscală
Bucureşti, 29 iunie: La sesizarea Camerelor de Comerţ şi Industrie Judeţene, în legătură cu modificările legislaţiei fiscale, Camera Naţională are următoarea poziţie:
Modificarea Codului Fiscal ar trebui să respecte termenul legal de 6 luni până la intrarea în vigoare, în aşa fel încât să permită firmelor adaptarea la noile reglementari şi anume:
- Evaluarea impactului majorării de taxe şi impozite asupra bugetelor de venituri şi cheltuieli ale companiilor;
- Modificarea logisticii (programe de gestiune, facturare, contabilitate, reprogramarea caselor de marcat şi altele)
Considerăm ca majorarea TVA este o măsură profund nesănătoasă atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru Bugetul României. Creşterea veniturilor la Buget pe seama acestei măsuri este iluzorie, având în vedere viitoarea scădere a consumului ce va produce efecte în cascadă: scăderea producţiei, scăderea profiturilor firmelor şi implicit a impozitului pe profit, creşterea şomajului ce va greva Bugetul de Stat.
Impozitarea tichetelor de masă, va duce la scăderea veniturilor salariaţilor care în acelaşi timp vor trebui să suporte o scumpire a produselor, inclusiv cele alimentare, pe seama creşterii TVA. Ca urmare a acestor măsuri cursul de schimb valutar va înregistra o creştere cu efect direct asupra stopării investiţiilor, mai ales în domeniul productiv, care necesită o profundă retehnologizare.
Considerăm că această creştere de fiscalitate nu va rezolva problemele cu care se confruntă Romania în acest moment şi vine cu urmatoarele propuneri:
- Menţinerea la un nivel cât mai scăzut a fiscalităţii, în special a contribuţiilor pentru asigurări sociale datorate asupra personalului angajat;
- Impozitarea unică cu 16% a tuturor activităţilor de natură economică, inclusiv a microîntrepr