Întreprinzătorii susţin că vor recurge la reducerea cheltuielilor, dar şi a personalului
În plus, angajaţii vor munci de două ori mai mult, pe când vânzările vor fi de două ori mai mici
Schnecker: O soluţie ar fi ca patronii să-şi mute afacerea în altă ţară unde taxele sunt mai mici
În urma deciziei Guvernului de a majora TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, oamenii de afaceri încearcă acum să găsească cele mai bune soluţii pentru a depăşi mai bine această perioadă. Efectele majorării TVA vor fi dezastruoase pentru România şi vor lovi direct în economia reală, iar printre acestea se numără: scăderea consumului şi a PIB-ului, falimente, şomaj, devalorizarea monedei naţionale, inflaţie, gonirea investitorilor străini, cât şi creşterea evaziunii şi a economiei subterane.
Astfel, întreprinzătorii se gândesc acum ce măsuri trebuie să ia pentru a-şi reduce la minimum pierderile, şi de a mai rezista pe piaţă. Printre acestea, cele mai vehiculate au fost reducerea cheltuielilor şi disponibilizările. Rogge Icoana, coordonatorul filialei din Caraş-Severin a Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR), ne-a menţionat că acum toţi întreprinzătorii se gândesc cu groază la măsurile drastice ce trebuie să le ia pentru a-şi minimaliza pierderile. "Este foarte greu pentru toată lumea, atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi. Vin zile negre pentru toţi. Ceea ce urmează să facă un întreprinzător este să-şi reducă foarte mult cheltuielile şi să mai reducă din personal. Este clar că nu vom mai avea câştigurile pe care le preconizam şi nu vor mai fi vânzările pe care ni le doream, pentru că majorarea TVA va lovi direct în consum'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Rogge Icoana.
Totodată, acesta ne-a mai spus că scăderea consumului va determina patronii să umble şi la salariile angajaţilor. "Pe lângă faptul că se vor face