Normativele care intră acum în vigoare aduc scumpiri pe toată linia, impunând reorganizarea bugetelor atât în firme, cât şi în gospodării. În timp ce patronii anunţă că vor trece costurile în contul clienţilor, sindicatele se aşteaptă la noi disponibilizări. Modificările de azi se vor vedea în sacoşele de cumpărături, pe facturile de întreţinere, în statele de plată ale bugetarilor, dar şi în procedurile de taxare a afacerilor.
Cele mai multe schimbări vin din regimul fiscal sub care vor trăi firmele private şi întreprinzătorii, dar şi din măsurile de austeritate impuse de Guvern, care intră în vigoare de astăzi.
Mai citiţi şi:
România este pe locul doi în UE privind lipsa de încredere în economie
Doctor: „Plec din ţară ca să nu mor de foame“
Casele de schimb valutar din Timişoara fac puţine tranzacţii lei-euro. Sunt prea puţine persoane care au economii
Gălăţenii au luat cu asalt magazinele şi îşi fac provizii de frica TVA-ului
Astfel, pe lângă bine cunoscuta majorare a TVA de la 19% la 24%, cu întregul cortegiu de consecinţe, intervine şi creşterea bazei de impozitare, care le va îngreuna viaţa micilor patroni şi lucrători pe cont propriu. În „zodia austerităţii" vor intra şi bugetarii, inclusiv angajaţii companiilor de stat, ale căror salarii scad cu 25%.
Viaţă de bugetar...
O familie de profesori din oraşul sătmărean Ardud pierde 850 de lei lunar, după reducerea cu 25% a salariilor. Soţii Hăşmăşan predau de mai bine de trei decenii. Au patru copii la facultate, în Cluj-Napoca, pe care îi ajută cu mâncare, chirie şi bani de buzunar.
Citiţi şi:
Doctor: „Plec din ţară ca să nu mor de foame"
Până acum, venitul lor de 3.400 de lei le ajungea, cu greu, pentru întreţinerea copiilor şi cheltuieli mai mult decât modeste pentru ei.
„200 de euro este chiri