Creşterea cursului valutar şi zgomotele crizei ne fac să trecem cu mare uşurinţă pe lîngă un subiect actual: bacalaureatul. Nu cred că există vreo şcoală în România unde să nu se copieze la bacalaureat. Unii, însă, mai cad de fraieri, după cum scrie aici. Elevi mituitori şi profesori mituiţi au ajuns la DNA. Dar restul? Celelalte mii de elevi care copiază sau îşi cumpără indulgenţa profesorilor examinatori trec, bine mersi, prin acest examen. Note false vor pecetlui nivelul de pregătire cu care se iese din liceu.
Am fost şi eu profesor de liceu şi am avut parte de cîteva bacalaureate. Pot să vă spun sigur că s-a copiat. Altfel ar fi trebuit să pice la BAC majoritatea elevilor. Dar atunci era vorba învăţămîntul de dinainte de 89 care, într-un fel, forţa nota. Erai penalizat dacă aveai corigenţi, ce să mai vorbim despre repetenţi. Iar numărul celor care treceau de Bac era un indicator pentru fiecare liceu. Fără fraudă nu se obţineau indicatorii respectivi. În perioada Bacalaureatului era pusă la punct o întreagă strategie, erau adunaţi bani pentru a i se face şederea şefului de comisie cît mai plăcută. Asta pentru că şeful de comisie era, în general, profesor universitar trimis în delegaţie. Eventual i se lua şi un cadou destul de scump. Şi toată lumea era, să zic aşa, mulţumită. Dar vorbim de vremuri apuse, de depăşiri de plan, de întrecere socialistă între licee, de distorsionarea normalităţii.
Acum ar trebui să fie altfel. Dar, după cum se vede, lucrurile merg la fel. Doar metodele de copiere s-au perfecţionat. S-a perfecţionat şi modul în care “se cotizează” pentru Bac. Numai învăţămîntul românesc nu s-a perfecţionat.
Pentru discuţii vă aştept aici
Creşterea cursului valutar şi zgomotele crizei ne fac să trecem cu mare uşurinţă pe lîngă un subiect actual: bacalaureatul. Nu cred că există vreo şcoală în România unde să nu se copieze la bac