Marian Dîscă (7 ani), o frumuseţe de copil cu ochii mari, albaştri şi părul ca spicul de grâu, luptă de aproape patru ani cu o boală gravă a sângelui. La vârsta de trei ani şi jumătate, băiatul a fost diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică, într-o fază pe care medicii au denumit-o „nici cea mai gravă, dar nici cea mai uşoară". „Prima dată am fost cu băieţelul la circa din satul Lanurile (jud. Constanţa), unde locuim. De acolo mi-au zis să mergem la spitalul din Constanţa. Aici am stat patru zile, timp în care băieţelului i s-a făcut transfuzie de sânge. Medicii mi-au spus că este suspect de leucemie şi ne-au trimis la Spitalul «Marie Curie». Aici a fost diagnosticat cu leucemie", povesteşte Vasilica, mama băiatului.
Timp doi ani, Marian a dus pe picioare curele puternice de citostatice, în urma cărora au apărut şi complicaţii la plămâni şi la coloană. „A făcut două operaţii: una la plămâni, cealaltă, la coloană, intervenţie în urma căreia i-a fost afectat şi mersul", spune medicul pediatru Doiniţa Sfrijan, unul dintre specialiştii care îl îngrijesc pe Marian.
S-a îngraşat opt kilograme
Acum, copilul este mai bine şi a ajuns de la 12 kilograme, cât cântărea acum doi ani, la 20 de kilograme. Medicii obişnuiesc să îl alinte „Pisoiul cu şapte vieţi" şi fac tot ce le stă în putinţă pentru ca micuţul să nu recadă. „De multe ori ne-a dat emoţii, dar uite că mai există şi minuni pe lume", spune medicul Doiniţa Sfrijan.
Totuşi, băiatul este încă firav şi sensibil la orice microb care se atinge de el. „Medicii ne-au spus că, dacă trec cu bine şi următorii doi ani, băiatul va fi sănătos", povesteşte Vasilica, mama băiatului.
De când s-a îmbolnăvit micuţul, femeia lucrează doar pe lângă casă, unde are grijă de grădină şi de animalele din curte. Prin lege, are dreptul de a fi asistentul personal al copilului, încadrat de medici într-un grad de han