Analiştii economici prognozează că majorarea TVA-ului din ţară va creşte încasările magazinelor din aproprierea graniţelor ţării, din străinătate. Asta pentru că oamenii primesc înapoi banii cheltuiţi pe taxa pe valoarea adăugată. Valul de majorări de preţuri are, totuşi, alternativă.
Până când agenţii economici din Caraş-Severin se trezesc la realitate şi conştientizează faptul că majorarea de preţ nu e o soluţie viabilă, în contextul creşterii TVA-ului la 24%, analiştii economici spun că există alternative. „Această creştere încurajează cumpărăturile făcute în afara ţării, pentru cei care trăiesc în apropierea graniţelor”, spune analistul Dorinel Hotnogu. În plus, “dacă oamenii au de făcut achiziţii importante, gen mobilier, electrocasnice sau maşini să le facă încă de pe acum, astfel încât să economisească cei 5% care se vor adăuga în plus. Recomandabil, însă, pentru agenţii economici ar fi să încerce să nu majoreze preţurile, întrucât atât pe termen lung, cât şi scurt, îşi vor pierde clientela”, subliniază Hotnogu, care spune că de la întâi iulie, pe piaţa cărăşeană va începe “bătălia preţurilor”.
Cumpărături peste graniţe
“Eu merg de mult timp în Ungaria să îmi fac cumpărăturile. Preţurile sunt, oricum, mai mici şi găsesc orice doresc, într-un singur loc”, spune reşiţeanca Iudith Szabo, care chiar şi-a cumpărat o casă peste graniţele ţării, pentru că a fost mai ieftină decât în România.