Profesorii Bogdan şi Florentina Dumitraşcu văd în ofertele din mediul privat singura soluţie pentru a depăşi cu bine perioada de criză economică. Sursa: EVZ
Munca la catedră a soţilor Dumitraşcu se măsoară, la sfârşit de lună, în 2.100 de lei. Astfel, după 11 ani de predat matematica la Şcoala nr. 114, din Capitală, Bogdan primeşte 1.200 de lei, iar orele de engleză îi aduc Florentinei - care se poate lăuda cu doar patru ani de vechime la catedră - 900 de lei. Spre deosebire de alţi colegi de-ai lor, sunt însă norocoşi că nu plătesc chirie şi că au părinţi care nu lucrează în sistemul bugetar.
"Întreţinerea fiului nostru se împarte la trei familii: noi doi, părinţii şi socrii mei. Este singurul nepot şi e firesc. Mă gândesc cu groază cum va fi când se va mai naşte un copil în familie. Părinţii ne ajută dintotdeauna, pentru că nici aşa nu ne-am fi descurcat", explică Florentina.
Strictul necesar şi mâna întinsă la părinţi
Au făcut deja o şedinţă de familie să vadă care e soluţia pentru a putea merge mai departe şi au ajuns la concluzia că cel puţin unul dintre ei trebuie să părăsească sistemul de învăţământ.
"Am avut o ofertă să lucrez ca profesor în Canada, pe 5.000 de dolari, şi o convinsesem pe Florentina. Dar băieţelul ne-a spus că trebuie să ne gândim că are prietenii aici, că nu vrea să plece de lângă bunici. Şi, pentru el, am renunţat la idee. Dar ne gândim serios ca eu să plec de la catedră", explică Bogdan.
Şi argumente pentru un astfel de pas sunt destule. Primul care stă în picioare e acela că, după reducerea cu 25% a salariilor, vor mai rămâne cu doar 1.550 de lei pe lună ca să se întreţină.
Cumpărături pe listă
"Utilităţi trebuie să plătesc în continuare. În octombrie, când va fi înscrisă în calcule şi căldura, va fi îngrozitor. Vom renunţa la maşină, la întreţine