Cursul monedei naţionale a atins ieri un maxim istoric de 4,3257 lei/euro
Dealerii susţin că atât timp cât nu vom avea un răspuns clar de la FMI, leul ar putea să se mai deprecieze
Cursul de referinţă publicat, ieri, de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 4,49 bani, la 4,3257 lei/euro, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice europene, în condiţiile privind majorarea TVA de la 19% la 24% şi incertitudinile legate de acordul cu FMI. Astfel, cei care au rate la bancă în monedă europeană, vor trebui să se aştepte la o creştere semnificativă a ratei. Această depreciere a leului vine pe fondul creşterii TVA la 24% şi scăderii salariilor bugetarilor cu 25%. Putem spune că pentru români vin vremuri grele. Cea mai ridicată cotaţie de până acum, de 4,3127 lei/euro, a fost publicată de BNR la 22 ianuarie 2009. Banca centrală a anunţat vineri o referinţă de 4,2808 lei/euro.
În raport cu moneda americană, BNR a anunţat un curs de 3,4996 lei/euro, cu 0,85 bani peste nivelul anterior. "Este o nebuloasă momentan, nu se ştie când or să vină banii, având în vedere că şedinţa FMI privind acordul cu România a fost amânată pe termen nedefinit. În plus, nici pe plan extern lucrurile nu arată bine, iar piaţa futures din SUA indică noi scăderi pe burse", a declarat Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank, informează Mediafax.
Rădulescu: Paritatea ar putea ajunge în bălării
Pe piaţa interbancară, cotaţiile au ajuns până la un maxim de 4,3300-4,3330 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2009. Potrivit dealerilor, clienţii comerciali sunt îngrijoraţi după ce directorul BNR Eugen Rădulescu a declarat că paritatea ar putea ajunge "în bălării", până la 5-6 lei pentru un euro. Leul a început să se deprecieze încă din debutul şedinţei, pe fondul unor ordine reduse de cumpărare de