Întârzieri apar şi la nivelul Parchetelor, fie "din autoprotecţie", fie "din cauze mult mai grave"
Problemele Justiţiei ar fi mult mai mici dacă dosarele ar fi pregătite cum trebuie atât de procurori, cât şi de judecători şi dacă soluţionarea lor n-ar fi atât de mult amânată, a conchis ieri ministrul Justiţiei în cadrul seminarului "Eficienţa Justiţiei" organizat de Asociaţia Franco-Română a Juriştilor. "E greu să vorbeşti de eficacitatea Justiţiei cu o decizie de arestare preventivă la fond şi una de punere în libertate în recurs. Ceva se întâmplă în unele dosare şi, dincolo de gradul obiectiv de încărcare, cred că în unele cazuri este vorba şi de pregătirea insuficientă a dosarului, fie de către procuror, fie de către judecător. Cel care decontează este justiţiabilul şi sistemul judiciar în ansamblu, a cărui imagine şi credibilitate rămâne ştirbită", a declarat ieri ministrul, criticând, deopotrivă, şi amânarea marilor dosare de corupţie.
Subliniind că nu va trece cu vederea unele amânări ale cauzelor în dosarele de mare corupţie, indiferent dacă acestea au fost provocate de întârzieri administrative în citirea actelor de sesizare ale instanţelor, sau admiterea cu mare uşurinţă a unor cereri de amânare, Predoiu a afirmat că "ambele practici conduc la afectarea eficacităţii Justiţiei, a combaterii corupţiei, a Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi dau un semnal inadecvat societăţii".
"Amânări nejustificate în procesarea dosarelor pot apărea şi la nivelul Parchetelor, fie din aceeaşi autoprotecţie pe care o semnalam, fie din cauze mult mai grave. Anchete recente ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, devenite publice prin sesizarea instanţelor, au demonstrat că se mai întâmplă şi astfel de cazuri. Grefierii, la rândul lor, îşi pot aduce contribuţia la o mai mare eficacitate a Justiţiei, prin îndeplinirea cu rigurozitate a lucrărilor prep