Veniturile bugetului general consolidat s-au redus cu 1,6% în primele cinci luni, la 64,2 mld. lei, în condiţiile unor încasări în scădere cu 7,8% la TVA, 6,4% la impozitul pe venit, 2,7% la impozitul pe profit şi 4,4% la CAS-uri. Astfel, deficitul a urcat la 16,7 mld. lei, adică 3,1% din PIB. Deficitul bugetar a fost calculat la PIB-ul pe 2010 avut în vedere la începutul acestui an şi trecut în Legea bugetului, respectiv 538,9 mld. lei. Între timp prognoza a fost revizuită împreună cu FMI la 510,44 mld. lei, respectiv o contracţie economică de 0,5% -0%. La noua estimare de creştere economică, deficitul bugetar de la finele lunii mai a reprezentat 3,27% din PIB.
După primele cinci luni, o uşoară creştere s-a înregistrat la veniturile din accize, care au totalizat 20 mil. lei, respectiv cu 0,4% peste nivelul consemnat faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat al MFP. De asemenea, s-au înregistrat creşteri la încasările din venituri nefiscale, cu 802,0 mil. lei, precum şi la sumele restituite de CE în contul plăţilor efectuate pentru proiecte cu finanţare europeană, cu 915 mil. lei.
Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 80,9 mld. lei, în creştere în termeni nominali cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,6%, ca procent din PIB, potrivit MFP. Şi în acest caz, Finanţele utilizează estimarea de PIB de 538,9 mld. lei.
Comunicatul precizează că în primele cinci luni din acest an cheltuielile de personal s-au redus cu 965 mil. lei, respectiv cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus la bugetul de stat cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar pe ansamblul bugetului general consolidat sunt mai mari cu 3,1%, ca urmare a creşterii înregistrate la bugetele administraţiilor locale cu 10,7%. Cheltuielile pentru invest