Unele bănci ar putea avea de suferit după ce programul prin care Banca Centrală Europeană a acordat credite pe un an de 442 de miliarde de euro expiră mâine. Creat iniţial pentru a preveni lipsa de lichidităţi a instituţiilor bancare, programul BCE a devenit vital supravieţuirii multora dintre ele.
Anticipând temerile investitorilor faţă de viitorul monedei europene şi dificultăţile creditorilor de a atrage capital de pe pieţele internaţionale, şefii BCE au lansat, vara trecută, un program de împrumut disponibil băncilor din zona euro.
Mai citiţi şi:
Spania împrumută sume-record
Oficial al Băncii Centrale Europene: Dezechilibrele economice aflate la originea crizei sunt pe cale să reapară
Prin termenul de un an până la scadenţă şi dobânda de 1%, sistemul a reuşit să menţină pe linia de plutire mai multe bănci, care au devenit însă dependente de lichidităţile obţinute astfel.
Programul de ajutor de urgenţă acordat băncilor din zona euro expiră însă joi. Cele mai afectate vor fi instituţiile bancare din statele lovite puternic de criză, precum Spania şi Portugalia. Ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado, a cerut BCE să analizeze situaţia băncilor din Spania, care sunt nevoite să se împrumute pentru a-şi continua operaţiunile.
Bancherii sunt nemulţumiţi
Reprezentanţii băncilor care au beneficiat de astfel de împrumuturi s-au arătat nemulţumiţi de decizia BCE de a nu înnoi programul de finanţare, potrivit „Financial Times". Ei au declarat că se ignoră realitatea financiară, numind hotărârea „absurdă".
Motivul refuzului de a prelungi acest sistem este noua politică internă a Băncii Centrale Europene, de a evita împrumuturile cu scadenţe ce depăşesc o perioadă de trei luni.
Această decizie a venit în urma colapsului Lehman Brothers, când s-au impus măsuri excepţionale. Cu to