Plecarea cabinetului Boc de la Palatul Victoria nu trebuie să fie nici un act de imagine al PDL, nici un act de răzbunare al Opoziţiei. Înlocuirea lui Emil Boc trebuie să pornească de la priorităţile ţării.
Prima prioritate a României în acest moment este soarta acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Jeffrey Franks a anunţat că boardul FMI aşteaptă noul pachet de măsuri, după eşecul Guvernului la Curtea Constituţională. Chiar şi criticii cei mai înverşuraţi ai cabinetului PDL sunt de acord că acum România nu are altă soluţie financiară decât apelul la FMI. E de presupus că în ultimă instanţă, unele angajamente ar mai putea fi ajustate, dar nimic mai mult. Care sunt motivele pentru care nu există alternativă la FMI se poate discuta îndelung, dar inutil.
A doua prioritate a României este, cum le place politicienilor să spună, relansarea economică. Autorităţile ar trebui să convingă băncile să împrumute companiile, să slăbească strânsoarea impozitelor şi taxelor pentru producători, să încurajeze angajările prin scăderea costurilor locurilor de muncă. În paralel, o a treia prioritate este reaşezarea din temelii a sistemului public, de la achiziţiile publice, la numărul de angajaţi din instituţii de importanţă similară şi la o ierarhizare financiară justă a profesiilor la stat.
Indiferent însă care sunt „detaliile" acestor priorităţi, cea mai urgentă nevoie a României este aceea de a avea direcţie şi a ieşi din confuzie. Emil Boc n-are habar de direcţie, în Guvern confuzia e la ea acasă. Dar cât de temeinice sunt atacurile Opoziţiei la „politicile" lui Emil Boc?
Liderul PSD Victor Ponta a anunţat că partidul său va depune o nouă moţiune de cenzură. În viziunea PSD, prezenţa lui Emil Boc la Palatul Victoria după eşecul de la Curtea Constituţională şi majorarea cu circa 5% a TVA este inacceptabilă. Şi PNL vrea ca Emil Boc să plece aşa că a anunţ