Zgomotul infernal de pe stadioanele sud-africane este folosit acum în Româ-nia pentru a alunga graurii din vie sau pentru a sparge timpanele guvernanţilor.
Cea de-a 19-a ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud nu i-a lăsat indiferenţi pe micii afacerişti din Bacău. Deşi echipa naţională de fotbal a României nu s-a calificat la marele eveniment, o parte din imensa Africă a ajuns şi la Bacău. Vuvuzela, trompeta care domină fondul sonor de pe stadioanele campionatului, a devenit o sursă sigură de profit.
Petru Munteanu este un băcăuan care a decis să scoată la vânzare zgomotoasa trompetă la două zile după începerea competiţiei. Ideea i-a venit după ce băiatul său i-a spus că ar vrea şi el o vuvuzelă.
A căutat pe internet şi a văzut că nu poate cumpăra una din România. De aici şi până la a deveni distribuitor de vuvuzele n-a mai fost decât un pas.
„Nu-mi plăceat sunetul pe care îl scot, însă fiul meu a insistat să-i cumpăr una. Am făcut comandă în Germania de cinci bucăţi. Când le-au văzut prietenii fiului meu au zis că vor şi ei. Aşa a început afacerea cu vuvuzele“, ne-a mărturisit Petru Munteanu, care abia reuşeşte să facă faţă cererilor.
Instrument de păzit via
Băcăuanul a fost primul comerciant din România care a pus un anunţ de vânzare pe internet, iar comenzile vin zilnic. De dimineaţa şi până seara răspunde la telefon, notează adrese şi face colete.
Şi-a făcut o provizie de 1.500 de astfel de trompete şi deja a vândut aproape 300. Unii băcăuani vin şi îi bat direct la uşă pentru o comandă. Cumpără pentru a le face cadou sau pentru a le folosi în scopuri practice.
„Eu mi-am cumpărat o vuvuzelă ca să o folosesc la alungatul graurilor din via pe care o am la ţară. Scoate un zgomot infernal şi m-am gândit că e numai bună“, ne-a spus mândru Ioan Cremene, client.