Noul sistem de decontare a reţetelor medicale intră în vigoare de mâine, cu restricţii mari de preţ. Pacienţilor le va fi decontat numai preţul minim al medicamentului. Cei care vor să-şi păstreze actualele scheme de tratament trebuie să aducă bani de-acasă.
Bolnavii care vor merge la medic după 1 iulie vor beneficia de compensare doar la medicamentele generice, mai ieftine. La tratamentele noi, mai scumpe, compensarea va fi aproape de zero. Stabilirea preţului de referinţă se va face pe categorii de medicamente care au acelaşi efect terapeutic şi nu în funcţie de substanţa activă, aşa cum se întâmplă în prezent.
Citiţi şi:
Doctor: „Plec din ţară ca să nu mor de foame"
Bolnavii cronici sunt obligaţi să-şi plătească medicamentele din propriul buzunar
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţin că modificările sunt necesare, în condiţiile în care în sistemul medical s-au cheltuit, numai în anul 2009, peste 900 de milioane de euro, cu peste 360 de milioane de euro mai mult decât în 2005. Românii au ajuns să cheltuiască pe medicamente mai scumpe de două ori mai mult decât nemţii.
Lucian Duţă, preşedintele CNAS, a precizat că în România ultimilor ani s-a înregistrat o creştere a consumului de medicamente originale, cu preţ de piaţă mai ridicat, de la 60% la peste 75%. El a susţinut ca s-a ajuns în această situaţie şi din cauza medicilor, care prescriu cu precădere medicamente scumpe.
Dr Dorin Ionescu, directorul executiv al CNAS, a declarat că odată cu punerea în practică a noului sistem de compensare a medicamentelor nu vor plăti în plus decât bolnavii care vor să-şi păstreze actuala schemă de tratament.
„Este vorba de 15-20% din populaţie care primeşte medicamente scumpe şi pentru care creşterea va fi de 10%. Vom avea în schimb de trei ori mai multe medicamente ieftine decât