Băncile austriece, care au reuşit ani buni să înregistreze profituri ridicate de pe urma operaţiunilor din Europa de Est, resimt mai mult ca oricând turbulenţele de pe pieţele din această regiune. "Imperiul Habsburgic" al serviciilor financiare nu mai este deloc o oază a profiturilor, trage concluzia într-o analiză ziarul american The New York Times. Erste, Volksbank şi Raiffeisen fac jocurile în sectorul bancar din România.
Creditorii austrieci, care au devenit unele dintre cele mai profitabile instituţii de creditare de pe continent după ce s-au extins la est de Dunăre la începutul anilor '90, reflectă în prezent problemele economice pe care Europa de Est le întâmpină, pe măsură ce încearcă să îşi revină din recesiune, mai scrie cotidianul american.
O parte din creditele pe care băncile austriece le-au acordat ţărilor din această regiune se transformă în continuare în active toxice, chiar dacă într-un ritm mai moderat decât o făceau în urmă cu câteva luni. Profiturile rămân şi ele mici, şi chiar şi băncile cu o situaţie ceva mai sănătoasă, aşa cum sunt Erste sau Raiffeisen, s-ar putea confrunta în următorii ani cu incertitudini şi creştere anemică.
Contextul în care operează acum băncile austriece este vizibil mai favorabil decât era în 2009, când Europa de Vest se confrunta cu un declin financiar cauzat de datoriile excesive în valută, care au devenit aproape imposibil de rambursat odată ce monedele din Est au cunoscut o depreciere puternică. Unii analişti au spus că recesiunea de anul trecut ar fi putut "rivaliza", din punctul de vedere al dimensiunii, cu criza financiară ce a lovit Asia la finalul anilor '90. Dezastrul financiar a fost evitat numai după ce Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au pus la punct pachete de ajutor pentru Ungaria, România şi Letonia, iar băncile străine au promis să nu se retragă de pe aceste pi