Cele şapte centre medico-sociale din Dolj au propus administraţiei judeţului să le modifice normele după care funcţionează. Pensionarii vor fi „taxaţi“ cu 50% din pensie la internări mai mari de o lună, iar perioada de spitalizare gratuită va fi redusă de la 30 la 20 de zile.
Motivele pentru care propunerea directorilor centrelor medico-sociale doljene a ajuns pe masa Consiliului Judeţean (CJ) sunt de natură economică, aşa cum este totul pe timp de criză. Centrele riscă să îşi epuizeze bugetele, dat fiind ritmul actual în care se consumă banii disponibili pentru serviciile medicale şi de asistenţă socială. Centrele medico-sociale doljene sunt finanţate parţial din bugetul CJ Dolj, de Ministerul Sănătăţii şi din venituri proprii. Numai că statul decontează doar cheltuielile cu personalul medical şi medicamente. Restul cheltuielilor ar trebui acoperite din celelalte două surse de finanţare, în condiţiile în care asistaţii sociali nu plătesc nici un ban pentru zilele de internare, indiferent câte sunt acestea, iar pensionarii şi bolnavii cronic, de asemenea, nu plătesc dacă stau internaţi mai puţin de 30 de zile. Or, în fiecare zi, chiar dacă nu încasează bani, centrele medico-sociale trebuie să acopere din bugetele proprii salariile personalului nemedical şi utilităţile.
„Nu vrem să încălcăm legea asiguratului. Oferim un serviciu pentru comunitate, dar nici nu putem să ne transformăm într-un refugiu pentru cei cărora familiile le mănâncă pensiile şi apoi îi trimit în centrele medico-sociale“, a explicat directorul unităţii din Sadova, dr. Marius Florescu.
O lună de internare, 50% din pensie
În prezent, pensionarii internaţi pe o perioadă mai mare de 20 de zile „plătesc“ 20% din pensie. Bolnavii cronic plătesc 16,3 lei ziua de spitalizare, dacă sunt internaţi pentru mai mult de 30 de zile. La acest capitol intervine proiectul CJ Dolj, în