* potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Brăila înregistrează cele mai mari preţuri cu amănuntul la carne * în pieţe sau magazine kilogramul ajunge şi la 20 lei * în comparaţie cu alte judeţe, este aproape dublu * asta, deşi avem unii dintre cei mai mari producători de carne din ţară!
* ei însă nu pun prea mare bază pe datele ministerului şi spun că preţurile de vânzare la poarta fabricilor lor abia dacă ajung undeva la 8-9 lei/kg *
Brăilenii cumpără cea mai scumpă carne de porc şi de pasăre din România. Asta rezultă în urma unei comparaţii între preţul de vânzare cu amănuntul a cărnii în pieţele şi magazinele din Brăila cu cele din alte judeţe. Un paradox, dacă ne gândim că în judeţul nostru îşi desfăşoară activitatea unii dintre cei mai mari producători de carne din ţară: "Marex" şi "Caruz" în sectorul de creştere a porcilor şi "Agrimon" pentru păsări. Cu alte cuvinte, ar fi fost de aşteptat ca în judeţul nostru, cel puţin la acest capitol, să se înregistreze cele mai mici preţuri. Ei bine, situaţia este exact pe dos. Potrivit mercurialului realizat de Ministerul Agriculturii la nivel naţional, judeţul nostru înregistrează un nefast record când vine vorba de preţurile de vânzare pentru aceste produse alimentare. De exemplu, carnea de porc se vinde chiar şi cu 22 lei per kilogram, în timp ce în alte judeţe preţul pieţei atinge maxime şi de două ori mai mici, adică 10 lei/kg. O situaţie identică apare şi la carnea de pasăre, întrucât maximul de 16,5 lei/kg apare în cazul Brăilei, în timp ce în pieţele din alte judeţe preţul abia dacă urcă spre 9 lei/kg. Care este explicaţia? Producătorii locali spun că piaţa locală este una liberă, în care fiecare actor îşi poate stabili şi aplica adaosul comercial.
Marin Moraru, administratorul grupului de firme "Marex": "Preţul carcasei de porc, la mine, la poarta fabricii, este undeva între 7,5 şi 7,8 lei/kg"