De câte ori este mediatizată o greşeală gravă a angajaţilor din spitalele de stat, afacerile clinicilor particulare cresc vertiginos, pentru că românii fug speriaţi de sistemul public de sănătate. Serviciile de sănătate privată valorează aproximativ 350 de milioane de euro, reprezentând, deocamdată, doar 5% din totalul pieţei medicale din România.
Lavinia B. era programată să nască în luna iunie la un spital de stat din Bucureşti. După ce a urmărit însă „cazul CF2", în urma căruia două femei, printre care şi Amalia Antoniu, prim-solista Teatrului de Operetă, au fost la un pas de moarte după ce s-au infectat cu o bacterie foarte periculoasă contractată în spital, s-a speriat foarte tare şi a decis să se interneze într-o clinică privată.
Citiţi şi:
Botoşani: „Au amputat spitalul printr-o semnătură"
Medicul arădean Nicolae Bulzan, cel care a perforat uterul unei femei la un avort, este cercetat penal
„La câteva zile de la problema din CF2 a mai murit şi o tânără mamă într-un alt spital bucureştean. M-am speriat foarte tare. Am scos bani de pe cardul de credit şi am născut în siguranţă la un spital privat, unde nu am de făcut niciun reproş. Totul m-a costat 7.700 de lei", povesteşte proaspăta mamă.
La fel ca Lavinia, în România sunt mii de pacienţi speriaţi de sistemul bolnav de sănătate publică, de lipsa medicamentelor din spitale şi de neglijenţa personalului medical.
Potrivit lui Dragoş Dinu, partener al firmei de consultanţă în domeniul farma Link Resource, cererea de servicii medicale private poate creşte chiar şi cu până la 60% după un scandal mediatic de proporţii. „Sistemul public de sănătate este cel mai bun agent de marketing pentru clincile private", este de părere Dinu.
Maternitatea privată Regina Maria, care deţine o pondere de 15% din cifra de afaceri de aproximativ 19 milioane de euro a Centr