A început ca graffer pe străzile din New York și a ajuns să expună în cele mai mari galerii din lume. A fost primul artist de culoare care a cunoscut succesul pe plan internațional. A fost iubitul Madonnei și prietenul lui Andy Warhol. Despre Jean-Michel Basquiat se pot spune mult mai multe decât atât însă niciodată suficient.
“Am avut bani, am creat cele mai bune picturi văzute vreodată, am fost complet retras, am lucrat enorm, m-am drogat mult, m-am purtat îngrozitor cu oamenii”. Astfel se autodefinea artistul de origine afro-americană Jean-Michel Basquiat cu trei ani înainte de a muri, la vârsta de doar 28 de ani, în urma unei supradoze cu heroină. Acum, la 50 de ani de la nașterea lui, Fundația Beyeler din Riehen (Elveția) îi readuce în atenție personalitatea și viziunea artistică dedicându-i prima retrospectivă europeană. Deschisă până pe 5 septembrie, expoziția prezintă peste 100 de lucrări (desene, picturi, obiecte) împrumutate din colecțiile unor importante instituții precum Muzeul de Artă Modernă din New York, Centrul Georges Pompidou din Paris, Fundația Louis Vuitton pentru creație din Paris, Colecția privată Jean-Michel Basquiat din New York, dar și ale unor colecționari ca George Lindemann, antreprenorul care a dezvoltat și marketizat primele lentile de contact permanente sau Norman Braman, fostul proprietar al echipei americane de fotbal Philadelphia Eagles.
Al dracului de frumos. Deși pentru unii cunoscători ai operei lui Basquiat e o mirare că această retrospectivă s-a lăsat atât de mult așteptată – “E incredibil că până acum nu a avut loc în Europa un astfel de eveniment având în vedere că e vorba de unul din cei mai mari artiști”, spunea pentru swissinfo.ch curatorul expoziției Dieter Buchhart – faptul că se desfășoară în Elveția este, pentru majoritatea, explicabil. Asta pentru că artistul a expus de nenumărate ori aici (a vizi