Primul indice imobiliar care ia în considerare preţurile de tranzacţionare a locuinţelor se apropie de realitate, dar prezintă date foarte generale şi amestecate. Sursa: ARHIVA EVZ
Un indice confuz, dar bine-venit - primele date referitoare la evoluţia preţurilor la locuinţe se apropie de realitate, deşi nu sunt foarte clare, susţin consultanţii din domeniu. Şi asta pentru că informaţiile sunt foarte generale şi amestecă locuinţele vechi cu cele noi, deşi acestea evoluează diferit.
Preţurile de tranzacţionare au scăzut în primul trimestru cu 3,9% faţă de 2009, în condiţiile în care la apartamente reducerea a fost de 3,8%, iar la case de 4,3%, arată indicele imobiliar publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Singura diferenţiere pe care o menţionează experţii e Capitala şi restul ţării, respectiv mediul urban şi rural.
În cazul Bucureştiului, de exemplu, preţurile au scăzut cu 5,7%. Consultanţii spun că cifra e valabilă, mai ales pe anumite segmente. "Opt luni am înregistrat şi noi o stagnare, dar în ultima lună preţurile au reînceput să scadă cu până la 5%-7%", spune Andrei Sârbu, managing partner Coldwell Banker.
Prima statistică bazată pe preţurile de tranzacţionare
Chiar dacă, pe alocuri, trendul real coincide cu cifrele enunţate de INS, acestea nu-i ajută prea mult pe clienţii interesaţi de achiziţia unei locuinţe. "Dacă vorbim despre Bucureşti, de exemplu, avem nişte cifre mult prea generale. În cazul unor cartiere, scăderea a fost şi de 20%, în timp ce în alte zone scăderile abia sau simţit", este de părere Adrian Şişchin, manager Re/max România.
Specialiştii sunt de părere că ar fi de mai mare ajutor o statistică sistematizată pe zone şi tipul lo cuinţelor, respectiv noi, vechi sau cu bulină.
"Singurul lucru bun este că are la bază preţul de tranzacţie, nu de ofertă,