Spitalul trebuie să renunţe la o parte dintre muncitori şi din angajaţii TESA, după ce Ministerul Sănătăţii a stabilit un nou normativ de personal. Managerul celui mai mare spital din judeţ spune că va fi nevoit să externalizeze o parte dintre servicii, iar costurile ar putea fi chiar mai mari decât în prezent.
Ministerul Sănătăţii a schimbat normativele de personal, ceea ce va duce la disponibilizarea a peste 3.000 de angajaţi din spitalele din întreaga ţară.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj sunt încadraţi în prezent, potrivit managerului Ioan Mureşan, 94 de muncitori. Noile normative, care limitează numărul muncitorilor la maximum 1 la sută din totalul angajaţilor, vor lăsa spitalul din Zalău cu doar 10 muncitori.
„Problema este că dacă se dă o astfel de structură, te obligă să externalizezi serviciile, iar această externalizare este, din experienţa altor spitale, chiar mai scumpă decât să ai proprii angajaţi“, spune managerul. El crede că „din punct de vedere al bugetului nu se rezolvă nimic, doar că aceste cheltuieli nu mai apar pe salarii, ci pe prestări servicii“.
În ceea ce priveşte personalul TESA, la Spitalul Judeţean ar trebui să rămână, potrivit precizărilor Ministerului Sănătăţii, 39 de angajaţi, faţă de 71 în prezent. Ioan Mureşan spune că nu are idee de unde ar putea reduce cele 32 de persoane, dar a lăsat să se înţeleagă că primii vizaţi de disponibilizare ar putea fi statisticienii şi registratorii.
„Munca lor va trebui făcută, însă de asistente, care vor trebui să înveţe să lucreze pe calculator. În plus, va trebui să dotăm fiecare secţie cu un calculator, iar în momentul de faţă este interzis să facem astfel de achiziţii“, explică managerul.
„Ce o să fac eu, cu familie şi cu copii, dacă mă dau afară? Vă daţi seama că nu îmi găsesc nicăieri un alt loc de muncă“, declară supărată Anca Mureşan, una dintre