Privatizările companiilor de stat prin intermediul Bursei sunt mai mult decât necesare, iar povestea Poloniei confirmă cât de eficiente sunt acestea ca remediu împotriva crizei, este concluzia participanţilor la evenimentul "Vânzarea la bursă a acţiunilor statului şi lansarea Fondului Român de Investiţii" organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu firma de consultanţă Mazars, Depozitarul Central, societatea de brokeraj UniCredit CA IB Securities şi SIF Muntenia.
În absenţa reprezentanţilor statului, principalul actor pe scena privatizărilor, participanţii au putut doar să îşi imagineze efectele înfiinţării Fondului Român de Investiţii.
Printre participanţii la seminarul organizat de ZF s-au numărat brokeri, administratori de fonduri, investitori, precum şi reprezentanţi ai principalelor instituţii de pe piaţa locală de capital.
Cu toţii au fost de acord că bursa de la Bucureşti suferă de o lichiditate redusă, iar listarea participaţiilor pe care statul le deţine la companii din sectorul energetic ar putea rezolva problema de lichiditate. Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au răspuns invitaţiei ZF.
"Listarea companiilor de stat reprezintă o "ofertă-şoc" pentru piaţa de capital şi va fi unul dintre principalele mecanisme de creştere a lichidităţii. O bursă mai puternică ar fi fost un răspuns mai bun la actuala criză pentru companiile listate şi pentru economie în ansamblu", a spus Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Jean-Pierre Vigroux, managing partner al firmei de consultanţă şi audit Mazars: Mai mult de jumătate dintre acţionarii care au participat la studiul privind implementarea Directivei europene privind transparenţa companiilor listate se declară mulţumiţi de condiţiile de transparenţă şi consideră că informaţia periodică furnizată de emitenţi este pertinentă pentru scopurile investiţionale. În