Creşterea impozitelor va lovi şi în sănătatea românilor, firmele urmând să modifice reţetele produselor pe care le vând pentru a rămâne pe piaţă
De mâine ne putem aştepta la creşteri de preţuri la toate produsele, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de creştere a TVA-ului de la 19% la 24%. Cei mai optimişti par a fi reprezentanţii industriei cărnii. Mihai Vişan, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, a anunţat că preţurile produselor din carne vor creşte cu doar 5 – 8%, odată cu creşterea TVA. Riscul va cădea, însă, pe sănătatea consumatorilor, spune Dragoş Frumosu, reprezentantul Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. De exemplu, spune acesta, mezelurile conţin acum 60% carne şi restul grăsime, dar după majorarea TVA-ului proporţiile în care se vor găsi cele două ingrediente în produsul final se vor inversa. De altfel, astfel de măsuri, modificarea reţetelor prin adăugarea de ingrediente de calitate proastă, au mai fost luate de anumite companii şi în trecut, iar acestea o vor face şi de data asta.
Frumosu a mai spus că în cel mult 40 de zile de la aplicarea măsurii de majorare a TVA preţul de raft va creşte cu 8-10%.
Scade consumul de carne cu 10 - 15%
Reprezentanţii industriei cărnii se aşteaptă ca efectele majorării TVA-ului la 24% să fie resimţite la toamnă: consumul de carne va scădea cu 10-15%, spune Mihai Vişan.
Mai mult, hypermarketurile vor importa foarte mult, pe fondul diferenţelor de TVA dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene, ceea ce va încuraja evaziunea fiscală, în timp ce clienţii se vor îndrepta spre produse foarte ieftine.
Supermarketurile, pregătite să crească preţurile
Circa 70-80% din furnizorii supermarketurilor din România importă marfa pe care o livrează marilor retaileri. Marfa este plătită în euro, astfel că diferenţa de curs va fi r