Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%. Totodată, banca centrală a anunţat că urmăreşte gestionarea "fermă" a lichidităţii din sistemul bancar, mesaj mult puternic decât cel de la şedinţa precedentă, din luna mai, când CA-ul BNR vorbea despre ges
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.
Totodată, banca centrală a anunţat că urmăreşte gestionarea "fermă" a lichidităţii din sistemul bancar, mesaj mult puternic decât cel de la şedinţa precedentă, din luna mai, când CA-ul BNR vorbea despre gesitonarea "adecvată" a lichidităţii.
"BNR monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se menţionează în comunicatul BNR.
Decizia BNR este în linie cu proiecţiile majorităţii analiştilor economici chestionaţi de MEDIAFAX, care consideră că o continuare a relaxării politicii monetare nu mai este posibilă din cauza presiunilor inflaţioniste generate de majorarea TVA la 24%.
Astfel, este pentru prima dată în acest an când BNR nu mai a scăzut rata dobânzii în şedinţa de politică monetară.
Banca centrală a scăzut de la începutul acestui an dobânda în fiecare dintre cele patru şedinţe de politică monetară anterioare, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a menţinut ratele rezervelor minime