* ADEVĂRUL
* În ce ţară vom trăi după 1 iulie
Normativele care intră acum în vigoare aduc scumpiri pe toată linia, impunând reorganizarea bugetelor atât în firme, cât şi în gospodării. În timp ce patronii anunţă că vor trece costurile în contul clienţilor, sindicatele se aşteaptă la noi disponibilizări. Modificările de azi se vor vedea în sacoşele de cumpărături, pe facturile de întreţinere, în statele de plată ale bugetarilor, dar şi în procedurile de taxare a afacerilor.Cele mai multe schimbări vin din regimul fiscal sub care vor trăi firmele private şi întreprinzătorii, dar şi din măsurile de austeritate impuse de Guvern, care intră în vigoare de astăzi.
* Cât mai creşte euro?
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de schimb de 4,3523 lei/euro, un nou maxim istoric, cu 2,66 bani peste referinţa precedentă. Economiştii ING Bank estimează că euro va coborî până la 4,3 lei în trimestrul al treilea al acestui an, dar că rata de schimb ar putea ajunge până la 4,4-4,5 lei/euro, nivel la care este aşteptată intervenţia BNR. La rândul său, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului băncii centrale, crede că, după şedinţa boardului FMI, este posibil ca tendinţa leului să fie diferită. Între timp, Societe Generale, proprietarul BRD, recomandă vânzarea deţinerilor în euro contra leului, cu un curs ţintă de 4,2 lei/euro.
* Austeritatea va duce la creşterea şomajului
Măsurile de austeritate vor afecta, direct sau indirect, toată populaţia României. Impactul cel mai mare va fi resimţit de către bugetari. Nivelul lor de trai va scădea atât ca urmare a diminuării cu 25% a salariilor, dar şi ca urmare a creşterii preţurilor. Pentru ei, veştile proaste nu s-au terminat, însă. Autorităţile au anunţat deja că restructurarea sistemului bugetar va duce la concedierea, în cel mult un an de zile, a peste 100.000 de angajaţi.