Dincolo de evacuarea populaţiei din calea apelor, apare acum problema umanitară. Mai exact, ce se va întâmpla cu sinistraţii din zonele afectate ? Crucea Roşie Suceava, de exemplu, a adus deja în acest judeţ primele ajutoare : alimente, apă şi pături. Problema principală este însă lipsa apei potabile, pentru că fântânile din zonă au fost înfundate cu mâl, după cum precizează la RFI directorul Crucii Roşii Suceava, Cornel Dediu.
Dincolo de evacuarea populaţiei din calea apelor, apare acum problema umanitară. Mai exact, ce se va întâmpla cu sinistraţii din zonele afectate ?
Crucea Roşie Suceava, de exemplu, a adus deja în acest judeţ primele ajutoare : alimente, apă şi pături. Problema principală este însă lipsa apei potabile, pentru că fântânile din zonă au fost înfundate cu mâl.
Directorul Crucii Roşii Suceava, Cornel Dediu (audio) descrie la RFI atmosfera din judeţ : "Persoanele care se află în zonele inundabile au fost evacuate şi duse în şcoli, în instituţii, în primării, în grădiniţe, fiecare cu ce-a apucat să-şi ia".
"Am venit cu un transport de ajutoare aici, am adus apă potabilă, pături, conserve, alimente de bază. Urmează ca în următoarele zile să distribuim şi-n alte localităţi, care au fost afectate. Cea mai mare problemă este apa potabilă, pentru că toate fântânile din zonele inundate sunt colmatate", explică şeful Crucii Roşii Suceava, Cornel Dediu.
Cel mai recent bilanţ al inundaţiilor indică 22 de morţi. Peste zece mii de persoane au fost evacuate în noaptea de marţi spre miercuri, în opt localităţi din judeţul Neamţ.
Starea de alertă este în continuare în vigoare în judeţele Suceava, Neamţ şi Iaşi. Mii de persoane au fost evacuate în toiul nopţii trecute.
De mai bine de zece ore, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi pompierii au transportat sute de saci de nisip, pentru ridicarea şi întări