Cel puţin 11 persoane au murit în ultimele două zile în urma inundaţiilor care au lovit nordul Moldovei. Zeci de localităţi din judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi sunt grav afectate ca urmare a ploilor şi a revărsării râurilor.
Siretul şi Prutul erau ieri după-amiază la debite istorice, ca şi Dunărea, care s-a revărsat deja pe sute de hectare de teren agricol şi ameninţa aseară să inunde oraşul Corabia (Olt). Dunărea depăşise aseară cu 26 de centimetri cota de pericol, iar Siretul cu 50 de centimetri.
Prefectura Suceava a ordonat evacuarea localităţilor din judeţ dispuse de-a lungul Siretului, râu pe care hidrologii au instituit codul roşu, la fel ca şi pentru râurile Prut, Jijia şi Râul Negru.
Pagubele materiale nu sunt cuantificate, dar ele vor fi substanţiale având în vedere că zeci de sate şi oraşul Dorohoi au fost inundate în urma ploilor torenţiale care au măsurat şi 125 de litri pe metrul pătrat. Mai multe iazuri au cedat în judeţul Suceava şi au inundat satele, oamenii fiind nevoiţi să se urce pe acoperişurile caselor pentru a se salva.
Multe drumuri din judeţele din nordul ţării sunt blocate în urma revărsării apelor. Mai multe iazuri au cedat inundând satele. Sunt afectate, de asemenea, judeţele Mureş şi Covasna.
Traficul feroviar între mai multe localităţi din nord-estul ţării a fost închis pe patru secţii de circulaţie. Premierul Emil Boc şi mai mulţi miniştri au mers ieri în zonele afectate de inundaţii, iar situaţia va fi examinată în şedinţa de guvern de astăzi.
Premierul Emil Boc a declarat ieri în localitatea suceveană Pătărăuţi, afectată grav de inundaţii, că în şedinţa de astăzu a Guvernului vor fi alocate câte 5.000 de lei familiilor care au persoane decedate din cauza viiturilor şi că, de la caz la caz, vor fi alocate fonduri şi altor familii.
Bilanţ tragic
Suceava: patru morţi şi două persoane dat