Ministrul de Finanţe pune în discuţie un subiect pe care preşedintele Băsescu l-a declarat „de ne-negociat". Sebastian Vlădescu a declarat ieri că pentru 2011 „tot sistemul de taxe şi impozite trebuie regândit". „Deocamdată, elaborăm opţiuni pe care le oferim lumii politice, care trebuie să decidă în acord cu partenerii sociali pentru că este nevoie de consens. Din punctul meu de vedere, subiectul cota unică este deschis".
Declaraţia vine în contextul pregătirilor pentru adoptarea bugetului pe 2011. Datorită acordului cu FMI, România a adoptat legea responsabilităţii fiscale ce presupune o planificare multianuală a bugetului de stat şi participarea la alcătuirea lui a nou înfiinţatului Consiliu Fiscal, un fel de sfat al înţelepţilor în materie de politici fiscale. Astfel, discuţiile pentru bugetul pe 2011 vor începe încă din luna august, după negocieri cu experţii FMI. Şi până acum, potrivit legii, bugetul de stat pe anul următor trebuia adoptat până la 25 octombrie, dar această regulă nu a fost respectată niciodată.
Anunţul că „subiectul cota unică este deschis" este însă unul deosebit de sensibil pentru Guvernul Boc. Cota unică este piatra de temelie a programului de guvernare al PDL, şi a fost cel puţin la fel de importantă şi în programul de guvernare al Alianţei DA. Riscurile politice ale unei posibile renunţări la cota unică sunt cu atât mai mari cu cât cel mai îndârjit promotor al sistemului progresiv de impozitare este PSD.
Totuşi, în situaţia măsurilor aspre pe care autorităţile sunt nevoite să le ia în această perioadă, ministrul Sebastian Vlădescu nu a ezitat să vorbească despre efectele pozitive pe care le-ar putea avea revenirea la un sistem progresiv de impozitare. Într-un interviu televizat, imediat după anularea tăierii pensiilor de către Curtea Constituţională, Sebastian Vlădescu a declarat că „o variantă cu impozit diferenţiat ca