La ora la care scriu acest articol, Curtea Constituţională tocmai a anunţat faptul că o parte din textele legale cuprinse în legile care vizează tăierea pensiilor şi salariilor supuse controlului de constituţionalitate au fost declarate neconstituţionale, iar alte articole au fost considerate conforme cu Constituţia.
Mai concret, Curtea a apreciat că tăierea pensiilor este neconstituţională, dar tăierea salariilor este în concordanţă cu legea fundamentală.
Evident că nu voi comenta această decizie, ci voi încerca să explic, din nou, când şi dacă ar putea intra în vigoare legea care prevede aceste tăieri (cele referitoare la salarii întrucât cele privitoare la pensii nu vor putea intra în vigoare în această formă, fiind declarate neconstituţionale)
În primul rând, Curtea Constituţională va trebui să motiveze soluţia pe care a adoptat-o astăzi, fapt care se va întâmpla probabil foarte rapid. Decizia motivată va fi trimisă Parlamentului care va trebui, în conformitate cu dispoziţiile art 147 alin 2 din Constituţie, să reexamineze dispoziţiile declarate neconstituţionale pentru a putea fi puse în acord cu prevederile constituţionale.
Ca atare, deocamdată nici dispoziţiile considerate de Curte ca fiind constituţionale nu pot intra în vigoare.
Parlamentul va trebui să reexamineze dispoziţiile declarate neconstituţionale şi să adopte, în şedinţă comună a camerelor reunite (Camera Deputaţilor + Senat) din nou întreaga lege.
Situaţia nu este foarte simplă, deoarece, aşa cum s-a văzut şi la dezbaterea moţiunii, Guvernul nu se bucură de susţinere majoritară în Parlament. Or, acum are nevoie nu de respingerea unei moţiuni de cenzură ci de adoptarea cu majoritate a legii retrimise în parlament de către Curtea Constituţională.
În disperare de cauză, Guvernul ar putea recurge la adoptarea acestei propuneri legislative pe calea promovării unei