Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), compania care operează piaţa de acţiuni de la Bucureşti, au înregistrat în ultimele patru şedinţe o scădere de doar 3,3%, în ciuda scăderilor de peste 11% pe indicele BET şi de aproape 15% pe indicele societăţilor financiare, BET-FI, înregistrate în acelaşi interval.
Ieri, acţiunile BVB se tranzacţionau în scădere cu doar 1,8% faţă de referinţă, fiind cotate la 26 lei/unitate.
"Evoluţia titlurilor BVB se datorează în principal structurii acţionariatului societăţii, din care lipsesc speculatorii sau sunt într-o pondere extrem de redusă. Din această cauză apreciez că titlurile Bursei nu înregistrează o evoluţie conformă cu indicii şi nici nu mă aştept să vedem prea curând o evoluţie în ton cu piaţa pe acţiunile BVB", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct de tranzacţionare din cadrul societăţii de intermediere Prime Transaction.
Rulajul mediu zilnic din acest interval s-a ridicat la puţin peste 20.000 de titluri, în acţionariatul BVB regăsindu-se preponderent societăţi financiare de intermediere şi puţine persoane fizice. În plus, volatiliatatea redusă pe acţiunile BVB le face neatractive pentru investitorii speculativi.
"Vorbim despre un alt profil de investitori interesaţi de acţiunile BVB. Sunt societăţi de brokeraj, interesate de strategii pe termen mediu şi lung, nu de variaţii de plus minus 10%", a adăugat Necula. În plus, o altă explicaţie pentru care titlurile BVB au înregistrat scăderi atât de reduse sunt rulajele în creştere din această perioadă, valoarea transferurilor din ultimele patru şedinţe depăşind 30 mil. euro.
"Titlurile BVB sunt direct legate de volumul tranzacţiilor. Atâta timp cât volumul tranzacţiilor este ridicat, indiferent dacă indicii scad sau urcă, BVB are de câştigat din comisioanele pe care le încasează. Important pentru Bursă este ca piaţa să fie cât mai lich