O simplă înţepătură de căpuşă poate cauza o afecţiune gravă numită boala Lyme, care netratată duce la invaliditate. Aceasta se manifestă şi cu pete roşii sau palpitaţii. Sursa: Shutterstock
În lume există sute de specii de căpuşe, însă doar câteva atacă omul. În România, o singură specie vă poate infecta prin înţepătură cu bacteria care cauzează boala Lyme. Maladia e numită şi "boala cu 1.000 de feţe" pentru că pacienţii pot dezvolta o multitudine de simptome.
"Lyme e o afecţiune perfect curabilă, dar poate deveni şi o boală cronică, ce poate duce la invaliditate", explică prof. dr. Gelu Onose. Boala se poate manifesta prin apariţia de pete roşii, prin paralizii temporare, probleme de vedere, palpitaţii, probleme respiratorii, tensiune, dureri de cap, dureri articulare, schiopătat.
Locurile cu multă vegetaţie, risc de îmbolnăvire
Din cele peste 670 de specii de căpuşe, doar câteva zeci atacă omul. "În general, aceste căpuşe stau în locurile cu multă vegetaţie şi când prin zonă trece un animal sau om se urcă pe acesta, se ataşează prin înţepătură şi începe să sugă sânge", explică medicul veterinar Andrei Mihalca, doctor în ştiinţe medicale.
Există mai multe riscuri asociate cu înţepătura de căpuşe. Unul dintre efectele negative este reacţia alergică locală, care se manifestă prin înroşirea zonei din jurul înţepăturii.
Un altul este cauzat de efectul toxic al salivei de căpuşă. Când căpuşa suge sânge, ea injectează în permanenţă salivă pentru a preveni coagularea. "Saliva poate provoca paralizia membrelor posterioare pe moment, însă odată cu îndepărtarea căpuşelor de pe corp dispar şi semnele de paralizie", mai spune Andrei Mihalca. Al treilea efect e cel mai important pentru că odată cu saliva se transmit la om virusuri, bacterii sau protozoare parazite.
"Într-o dimineaţă nu am mai să m