Cererea mare de valută din partea populaţiei, care a început să îşi spargă depozitele pentru a cumpăra euro după prognozele alarmante de curs vehiculate în ultimele zile, a împins euro la noi maxime istorice. Jucătorii străini pariază însă acum că BNR va interveni pentru a aprecia leul.
Euro a urcat în prima jumătate a şedinţei de tranzacţionare de ieri până peste 4,39 lei în lipsa unei intervenţii a Băncii Naţionale, marcând astfel o creştere cu aproape 4% în numai trei zile de tranzacţionare.
Apropierea de pragul de pragul de 4,4 lei a atras însă interesul jucătorilor străini, care au început să cumpere lei, mizând că BNR nu va rămâne indiferentă la creşterea cursului şi va interveni pentru a inversa tendinţa. Astfel, chiar dacă BNR a rămas şi ieri în afara pieţei, vânzările străinilor au echilibrat cererea de valută.
La jumătatea zilei, BNR a calculat un curs oficial de 4,3523 lei pentru un euro, cu 2,66 bani sau 0,6% mai mult decât în ziua precedentă, consfinţind astfel un nou maxim istoric, după cel stabilit luni.
"Clienţii de retail s-au speriat, îşi sparg depozitele şi cumpără valută, însă străinii vând. Pare un nivel bun de vândut euro. Pe toate pieţele, când retailul vinde pe fondul panicii, este bine să iei o poziţie contrară", spune dealerul unei bănci locale. Şi el consideră că leul va recupera măcar parţial terenul pierdut în ultimele două zile, ceea ce înseamnă că cei care îşi sparg acum depozitele în lei pentru a cumpăra euro pierd dobânda, iar în câteva zile vor avea pierderi şi din scăderea cursului.
Evoluţia cursului din ultimele trei zile contrastează puternic cu scenariul ultimului an, în care fluctuaţiile au fost foarte mici. Practic, din aprilie 2009 şi până săptămâna trecută euro se menţinuse în banda 4,1-4,29 lei, inclusiv datorită sprijinului Băncii Naţionale, care în trecut nu ezita să intervină pe piaţă,