Senatul a adoptat astăzi, cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI. Sursa: CODRIN PRISECARU
Senatorii au dat un vot asupra raportului întocmit de Comisia juridică, cererea PDL de a se discuta pe articole fiind respinsă, relatează Mediafax.
Senatorii PSD, PNL şi UDMR au solicitat ca votul la cererea de reexaminare a Legii ANI să se facă pe raportul comisiei juridice, în timp ce senatorii PDL şi ministrul Cătălin Predoiu au pledat pentru o dezbatere pe articole a raportului.
Cruce pe controlul averilor demnitarilor
În ciuda avertismentelor ambasadorilor SUA, Marii Britanii, Olandei şi Germaniei, senatorii din Comisia juridică au pus cruce controlului averilor demnitarilor.
Lăsată în moarte clinică de Curtea Constituţională şi deconectată de la aparate de Senat, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) n-a reuşit să fie resuscitată nici după intervenţia preşedintelui Băsescu ori a Camerei Deputaţilor.
Senatorii din Comisiile juridică şi pentru drepturile omului au respins ieri aproape în totalitate obiecţiile şefului statului din cererea de reexaminare a noii legi ANI, fără a discuta măcar forma adoptată de Camera Deputaţilor, prima sesizată în acest caz.
Deoarece legea a trecut astăzi de plenul Senatului, ea nu mai poate fi întoarsă de la promulgare şi va consfinţi practic rolul decorativ al Agenţiei. Comisiile de cercetare a averilor rămân desfiinţate, ANI nu poate sesiza decât Parchetul sau ANAF, iar verificările după încheierea mandatului demnitarilor nu pot fi făcute decât în termen de un an. De asemenea, averile şi interesele rămân la secret.
Gyorgy Frunda a făcut jocurile din nou
Cu UDMR-istul Gyorgy Frunda conducând ostilităţile, senatorilor din cele două comisii nu le-au trebuit mai mult de câteva zeci de minute să taie toate pârghiile legale ale Agenţiei în privi