Producătorii locali de medicamente îşi vor majora în medie cu 20% exporturile anul acesta, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de companii, întărirea prezenţei pe pieţele externe fiind o strategie anunţată de companii încă de la începutul anului.
"Suntem fericiţi că exportăm pentru că încasăm banii mai repede chiar şi din fostul spaţiu sovietic. Activitatea noastră creşte, însă pe marginea exporturilor", a spus Dragoş Damian, CEO al producătorului Terapia Ranbaxy şi preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Exporturile româneşti de medicamente sunt estimate la sub 100 mil. euro anul acesta şi sunt incomparabil mai mici decât importurile care se situează anual la 1,7 mld. euro.
Exporturi de criză
Cel mai mare exportator de medicamente este Actavis, ale cărui exporturi au fost anul trecut de 28 mil. euro, iar pentru anul acesta compania a bugetat un avans de 15-20%. Compania produce medicamente oncologice şi livrează în SUA, Japonia, Uniunea Europeană, Australia sau Africa de Sud. În portofoliul Actavis, produsele cu cele mai mari vânzări la export sunt Gemcitabina, Irinotecan şi Fludarabina, folosite în tratamentul cancerului.
Un alt producător care câştigă din ce în ce mai mult teren la export este LaborMed, care pe fondul achiziţiei brandurilor Ozone de anul trecut a intrat pe mai multe pieţe. În acest an exporturile LaborMed sunt estimate la 15% din cifra de afaceri. Compania şi-a bugetat afaceri de 70 mil. euro.
"Ne omoară lipsa de bani din sistem pentru că de aproape un an nu suntem plătiţi", a spus Stephen Stead, CEO al LaborMed. Compania a raportat în primele cinci luni ale anului o cifră de afaceri de 28 mil. euro. Stead a precizat că există un produs fabricat numai pentru export şi că livrările în Polonia au ajuns la jumătate de milion de euro pe lună pe acest produs. @N_