Furia apelor a făcut ravagii în Moldova şi în Banat. Oamenii şi-au trimis copiii la rude, apoi şi-au urcat obiectele valoroase în podurile caselor. Inundaţiile din ultimele zile au ucis 22 de persoane. Debitul Siretului în judeţul Neamţ a ajuns ieri la 1.000 de metri cubi pe secundă şi era în continuă creştere.
Râul Siret s-a lăţit cât Dunărea, înconjurând fără oprelişti marginea satului Tămăşeni din judeţul Neamţ. Iosif Blaj, în vârstă de 51 de ani, şi‑a trimis cei cinci copii la soacra care locuieşte ceva mai sus.
Citeşte şi:
Iaşi: Bahluiul a intrat în casele din Dallas (GALERIE FOTO)
Botoşani: ALERTĂ: Viitura de la Dorohoi a ajuns la Truşeşti: Zeci de case de la marginea oraşului sunt complet inundate iar gara abia se mai vede!(UPDATE)
„În 2008, apa din casă a avut un metru şi jumătate. Am mai prins inundaţii şi în 1990. Acum am trimis copiii la bunici şi am urcat aparatura electrocasnică unde am putut, în speranţa că nu o ajunge apa. Două camere sunt şi acum afectate de inundaţiile de acum doi ani. Nu am mai apucat să le punem la punct", spune Iosif Blaj.
Fluviul se scurge în râu
Localnicii din comuna Tămăşeni au răsuflat uşuraţi după ce digul încropit de specialişti a rezistat în prima fază presiunii viiturii. În vara anului 2008, structura de rezistenţă a cedat, iar puhoaiele au invadat uliţele localităţii.
„În doi ani, de când au fost inundaţiile trecute, trebuiau să fie gata lucrările de aici, nu să se trezească acum că trebuie întărit digul cu saci de nisip. Credeau, poate, că următoarele inundaţii vor veni abia peste 500 de ani!", spune indignat Iulian Farcaş, un localnic în vârstă de 43 de ani, a cărui casă a fost luată de ape în 2008.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a semnalat ieri că, din cauza creşterii debitelor râurilor, ne confruntăm cu un nou fenom