Vaticanul a protestat oficial după ce poliţia belgiană a efectuat un raid, la sfârşitul săptămânii trecute, asupra arhiepiscopiei din Malines (în flamandă: Mechelen), confiscând documente presupuse a fi dovezi în cazuri de abuzuri sexuale şi acte pedofile comise de preoţi catolici belgieni.
La Roma, secretarul de stat al Vaticanului, Tarcisio Bertone, a calificat atitudinea poliţiei şi procuraturii belgiene drept „demnă de regimurile comuniste". Pe lângă senzaţia produsă de amploarea raidului şi a percheziţiei, ceea ce a surprins a fost şi faptul că poliţia a mers până la a fora în cavoul uneia dintre cele mai respectate figuri ale catolicismului belgian, cardinalul Jacques Mercier, căutând să vadă dacă nu cumva documente privind acte pedofile nedenunţate poliţiei ar fi fost ascunse acolo. Vaticanul a insistat de altfel asupra actului fără precedent al „violării mormintelor", ironizând în acelaşi timp o iniţiativă „parcă ieşită din Da Vinci Code", aluzie la romanul de mare succes al lui Dan Brown pe tema conspiraţiei în interiorul bisericii. Poliţiştii, care au confiscat toate computerele ierarhiei catolice şi care i-au reţinut vreme de nouă ore pe toţi episcopii belgieni, aflaţi în acel moment într-o reuniune care avea pe ordinea de zi tocmai chestiunea abuzurilor sexuale comise de preoţi, au căutat să vadă dacă există indicii că administraţia bisericii catolice ar fi închis ochii asupra unui lung lanţ de cazuri de pedofilie printre preoţi. Atât procuratura Belgiei, cât şi Ministerul Justiţiei, au negat că măsura ar fi dirijată în mod specific împotriva bisericii şi au insistat asupra caracterului ei strict de investigaţie penală.
Deşi identitatea ţării a fost încă de la creare, în 1830, una de ţară nominal catolică, catolicismul a fost întotdeauna ţinut departe de politică în regatul Belgiei, separarea statului de biserică fiind