Amplasarea staţiilor pentru taxiuri şi vremea ploioasă îi determină pe mulţi focşăneni să nu mai circule cu autobuzul. Societăţile de taximetrie au recurs la reduceri de personal nu pentru că nu ar avea clienţi, ci pentru a putea să menţină tarifele la nivelul celor de anul trecut.
Deşi tarifele practicate rămân destul de mari, niciuna dintre firmele de taximetrie din Focşani nu a dat faliment. Tot mai mulţi focşăneni îşi permit să meargă des cu taxiul şi au renuţat la a mai urca în mijloacele de transport în comun.
Unul dintre ei este Viorel Purdel, care consideră că oraşul este suficient de mic pentru ca o cursă cu taxiul să fie avantajoasă. În consecinţă, nici nu vrea să audă de transportul în comun.
"O cursă de la un capăt la altul al oraşului nu depăşeşte suma de opt lei, lucru care mi se pare rezonabil. Dacă aş fi mers cu autobuzul aş fi plătit 1,5 lei, dar acelaşi traseu l-aş fi făcut în 20 de minute sau chiar jumătate de oră. Mijloacele de transport public sunt ca cinematografele, de modă veche", este de părere focşăneanul.
Profitabil pe caniculă şi ploaie
"În situaţii extreme, afacerea cu taxiurile funcţionează de minune. Când a fost caniculă, toată lumea mergea la piscine şi abia făceam faţă comenzilor. Şi vremea rece ne-a ajutat foarte mult, asta pentru că lumea s-a săturat să stea minute bune în ploaie şi frig", spune Adrian Plugaru, proprietarul unei firme de taxi din Focşani.
Acesta spune că adevăratul război dintre taximetrişti şi şoferii de autobuze sau microbuze este câştigat de clienţi.
"Este adevărat că staţiile care se află în apropierea celor unde parchează autobuzele de la transport public ne avantajează de cel mai multe ori. Uneori, oamenii care coboară din microbuz urcă imediat în taxi pentru a-i duce mai repede la locul unde au nevoie", recunoaşte patr