Frecvenţa apariţiei la bursa operelor de artă a lucrărilor lui Nicolae Dărăscu şi aprecierea de care acestea se bucură constituie un motiv în plus pentru o privire retrospectivă asupra vieţii şi creaţiei renumitului pictor născut în oraşul de pe malul Dunării, la Giurgiu. Licitaţia din 4 iulie aduce, la secţiunea "artă veche", o lucrare semnată de Nicolae Dărăscu (1883- 1959), "Piaţa din Tulcea", evaluată la cel mai mare preţ din sesiunea amintită: 210.000 - 250.000 lei. "Categorie distinctă a operei dărăsciene, peisajele din Tulcea redau cu forţă sugestivă varietatea expresivă a vechilor târguri dobrogene, populate de o mulţime colorată şi eclectică, dar surprind, înainte de toate, prin picturalitatea lor densă şi coerenţa formelor", se arată în textul care însoţeşte lucrarea, pe site-ul casei de licitaţie. Întreaga operă a lui Nicolae Dărăscu s-a împlinit de-a lungul unei activităţi de peste o jumătate de veac, sub semnul originalităţii. Însorită şi optimistă, născută din dragostea de om şi natură, arta lui Darăscu exprimă bucuria de a trăi, freamătul în faţa peisajului, a întinderilor marine, a dealurilor înverzite.
De aceea pictorul a ales să-şi exprime sentimentele transpuse în imagini, în pulsaţiile culorilor. El afirma că arta "este făcută în primul rând de om şi în al doilea rând de artist". Iar artistul "îşi descoperă secreta lui autenticitate în valorificarea umanului din fiinţa sa", pictura fiind, în primul rând, un mijloc de comunicare.
Două experienţe fundamentale l-au marcat profund: impresionismul şi neoimpresionsmul, cu explorările lor în raporturile dintre lumină şi culoare. De asemenea, este atras şi de pointilism ca metodă, însă nu vibra cu temperamentul său expansiv.
Dărăscu a studiat la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, în perioada 1902-1906, la clasa G. D. Mirea. Admiraţia pe care o nutrea pentru operele lui