Pasajul neterminat datează de la sfârşitul anilor 80 şi niciun primar nu a reuşit să îl finalizeze după Revoluţie.
Buzăul are de 23 de ani o gaură în plin centrul oraşului, proiectată iniţial ca pasaj pietonal pe sub Bulevardul Unirii.
Revoluţia a prins lucrarea neterminată iar de atunci niciun primar nu a mai fost în stare să ducă proiectul la bun sfârşit. Gurile de acces în pasajul pietonal ocupă trei sferturi din lăţimea trotuarului, în dreptul Catedralei Sfântul Sava, de o parte şi de cealaltă a bulevardului Unirii. „Este ca o carie a acestui oraş pe care nimeni nu a tratat-o. Ruşine autorităţilor fiindcă nu au fost în stare să facă ceva cu această lucrare, o galerie comercială, ceva”, ne-a spus Traian State, pensionar.
Istoria acestei lucrări edilitare are deja două decenii şi mulţi dintre buzoieni nici acum nu ştiu de ce pasajul nu a funcţionat vreo clipă. Ipoteza cum că acumularea apei pe timp de ploaie ar fi cauza care a dus la eşuarea proiectului a fost repede cotestată de specialişti. Ei susţin că principalul colector de ape pluviale este sub nivelul pasajului şi foarte aproape.
Lipsa de interes a autorităţilor de după Revoluţie pare să fie motivul nefinalizării pasajului de la Sfântul Sava. „Pasajul subteran a fost realizat în 1987 iar la vremea aceea avea utilitate, deoarece în locul pe care a fost ridicată catedrala Sfântul Sava era în proiect să fie construit un teatru. Acest pasaj a fost realizat la nişte standarde de cost şi de proiectare foarte stricte şi era necesar pentru fluidizarea circulaţiei”, ne-a declarat Viorel Constantinescu, inginer în construcţii.
Autorităţile locale sunt decise acum să astupe pasajul, demers care însă nu este chiar floare la ureche. „Am cerut oferte de la trei societăţi, pe care le-am dat la studiat dirigintelui de şantier. Noi am crezut că ne încadrăm în suma de 15.000 de euro, sumă cu