În Germania, este desemnat miercuri, 30 iunie, un nou preşedinte, după demisia lui Horst Köhler, la începtul acestei luni. De obicei, alegerile prezidenţiale din această ţară trec neobservate, dar de data aceasta, ele constituie un test politic pentru cancelarul Angela Merkel. O analiză semnată de Matei Vişniec.
În Germania, este desemnat miercuri, 30 iunie, un nou preşedinte, după demisia lui Horst Köhler, la începtul acestei luni. De obicei, alegerile prezidenţiale din această ţară trec neobservate, dar de data aceasta, ele constituie un test politic pentru cancelarul Angela Merkel. O analiză semnată de Matei Vişniec (audio).
Deşi funcţia prezidenţială în Germania este pur simbolică, în ultimul timp s-a vorbit ceva mai mult despre ea. Horst Köhler, în vârstă de 67 de ani ar fi rămas probabil veşnic un necunoscut pe plan internaţional dacă n-ar fi făcut nişte declaraţii contradictorii despre angajamentul militar german în străinătate.
Mai precis, el a legat prezenţa militară germană în Afganistan de interesele comerciale ale ţării sale, ceea ce a provocat un adevărat scandal. Fiind un om de onoare, doritor să-şi repare gafa, el a demisionat şi nimeni nu-l blamează pentru acest lucru.
Doar că această afacere i-a complicat viaţa Angelei Merkel, într-un moment când popularitatea sa este în scădere vertiginoasă.
Acum, iată, se află în cursă pentru postul de preşedinte doi candidaţi, dintre care numai unul este favoritul cancelarului. Joachim Gauck, în vârstă de 70 de ani, candidat al verzilor şi al social-democraţilor este omul care ar putea însemna, dacă va fi preşedinte, dezavuarea politică a Angelei Merkel. Şi aceasta pentru că preferinţa ei se îndrepta spre un om cu o personalitate mai discretă, Christian Wulff, 50 de ani.
Să mai notăm că desemnarea preşedintelui în Germania se face de către 1.244 de electori. Joackim Gauck, pastor